fa nyílászáró, asztalos munka

fa nyílászáró, ajtó-ablak, asztalos, Szeged

Asztalos munka

Lépcső, galéria készítés

Bútorasztalos, konyhabútor

Egyedi fa nyílászáró

Lazúros felületkezelés: a fa nyílászáró lazúros felületkezelés esetén visszaadja a fa természetes erezetét. Az így festett ablakok és ajtók igazán otthonossá tudják tenni lakásunkat.

A fa nyílászárókról

Ha rápillantunk egy házra, az összképben nagyon fontos a nyílászáró esztétikai szerepe, mivel a homlokzat jelentős részét foglalja el.

Tapasztalataim szerint a korszerű technológiával előállított, természetes alapanyagú nyílászárók ismét teret hódítanak a szintetikus anyagokkal szemben, hiszen már bizonyították időtállóságukat, mivel nem ritka az ötven éves, jó állapotú fa ablak sem. A következőkben a korszerű fa ablak sokszínűségét vázolnám fel általánosságban.

Az alapanyag a szigorú minőségi követelményeknek megfelelő. Három rétegből ragasztva állítják elő, hosszában toldott, illetve toldatlan kivitelben. Ezek a speciálisan vízálló ragasztással készült élfák vetemedés-, repedés és csomómentesek. Az alapanyag általában borovifenyő, de nem ritka az egyedi igényt kielégítő vörösfenyő, tölgy.

A zárszerkezet korszerű, több ponton záró, légáteresztést kiküszöbölő egykezes rendszer. Választható fix, bukó, nyíló, bukó-nyíló, bukó-toló, emelő-toló, harmonika kivitelben

Az üvegezés 2db 4-es üveglap és a közte lévő 16 mm-es légrésből áll. Ezt a két üveg közti teret levegővel, vagy a jobb hőszigetelés érdekében argon gázzal telítik. Ezen kívül a külső üveglap belülről leheletnyi vékony és gyakorlatilag láthatatlan fémréteggel van ellátva. Így kapjuk meg a K=1,4 ill. K=1,1 –es hőátbocsátási tényezőjű üveget, mely kiváló hőszigetelést ér el nagy fényáteresztés mellett. Az üvegek hangszigetelése fokozható az üvegtáblák és a légrés vastagságának növelésével. Betörésvédelemhez a ragasztott biztonsági üveg ajánlott.

Fa nyílászárók   Fa nyílászárók

A zsalugáter hasonló karaktert tölt be, mint a fent említett redőny. Itt lehet választani a fix- vagy a mozgatható lamellás között, természetesen ezeket is a nyílászáró színére pácolják. Zsalugáterek és redőnyök általában egyedi méretű.

A jól karbantartott faablakok hosszú élettartamúak, nem számítanak ritkaságnak az 50 évnél régebbi jól működő fatermékek. Ugyanakkor tény, hogy az alu és PVC ablakok 20 év után már kevésbé esztétikusak, még ha műszakilag kifogástalan állapotban vannak is. A fa túlnyomórészt fizikai öregedése nyomán javítható. A PVC-ben lezajló kémiai öregedés ezt kizárja, ezen folyamat során szükségessé váló javítások anyaga igen költséges lehet, mivel a műanyag ablakprofil piac sokszínűsége miatt a gyártott profil adalékanyagai is, és az ezekhez használható javító anyagok is különbözőek. A profil összetételéhez kapcsolódó javítóanyag akár 4-5 év elteltével is, komoly fejtörést okozhat szakszerű javításnál.

Az utóbbi évek egyre hangsúlyosabb elve a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, az újratermelhető energia térnyerésének elősegítése.

A döntés mindenképpen a vásárló kezében van, hisz ő határozza meg a jövő piaci, környezeti viszonyait. Ezért kell felelőséggel, tájékozottan dönteni.

forrás: Otthon Tudós Online